Minder klachten over vliegverkeer Limburg

Het aantal klachten van Limburgers over het vliegverkeer in hun provincie is vorig jaar flink afgenomen. In 2012 kwamen ruim twintigduizend klachten binnen over laagovervliegende vliegtuigen, stank- en geluidsoverlast. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 7500 meer. Dat blijkt vrijdag uit de jaarcijfers van het Klachtenbureau Luchtverkeer.

Het totaal aantal klachten nam met 27 procent af. Ook het aantal klagers daalde met negentien procent naar 422 personen; zij klaagden gemiddeld 48 keer. Het merendeel van de klachten had te maken met dagvluchten tijdens de werkweek.

Met name het aantal klachten over het net over de grens in Duitsland gelegen Airport Weeze namen af. Volgens een woordvoerder komt dat onder meer door gewijzigde vluchtroutes en het verminderde aantal vluchten van vliegmaatschappij Ryanair.

Ook het aantal klachten over Awacs-vluchten van en naar de NAVO-basis in Geilenkirchen, eveneens in Duitsland, nam met bijna een kwart af. Daar is een verminderd aantal vluchten de belangrijkste oorzaak van de daling, meldt de zegsman.

In 2011 daalde het aantal klachten ook al. Toen kwamen er ruim dertienduizend klachten minder binnen dan in 2010.


Minder klachten over vliegverkeer Limburg (Foto: Novum)