'Bouwvakkers durven werk in kou niet te weigeren'

Bouwbedrijven en aannemers sturen hun bouwvakkers ondanks de kou de steigers op. Bouwvakkers durven niet te weigeren uit angst hun baan te verliezen in crisistijd. Dat meldt het AD vrijdag. Volgens de krant regent het de laatste dagen anonieme tips bij vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen.

Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden of lager mogen bouwvakkers stoppen met werken. Een werkgever mag hen wel ergens anders laten werken, zolang het in een soortgelijke functie is en bouwgerelateerd. Dit zogeheten vorstverlet is vastgelegd in de cao.

Door de crisis zijn veel mensen bang hun baan kwijt te raken en ondanks het recht op vorstverlet leggen bouwvakkers daarom hun werk niet neer, meldt sectorbestuurder van FNV Bouw Mieke van Veldhuizen in de krant. Ook veel zzp'ers blijven aan het werk volgens de bonden.

"Veel mensen zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van het doorwerken", stelt Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen. "Dit kan leiden tot ernstige onderkoeling, bevroren vingers en ongelukken." In sommige gevallen leidt het volgens Lokhorst zelfs tot arbeidsongeschiktheid.

Bouwend Nederland, de grootste ondernemersorganisatie in de bouw, laat in een reactie weten dat de regels rondom vorstverlet goed zijn geregeld in de cao. Ook wordt volgens een woordvoerder veel toezicht gehouden op werkplaatsen en kan worden ingegrepen als personeel gedwongen wordt aan het werk te gaan.