WADA niet onder indruk van biecht Armstrong

WADA-voorzitter John Fahey denkt niet dat Lance Armstrong oprecht spijt heeft van zijn dopingverleden. "Bij mij blijft vooral het gevoel hangen dat Armstrong denkt dat hij nooit gepakt zou zijn als hij geen comeback had gemaakt", zegt de baas van het wereldantidopingagentschap na het zien van het interview bij Oprah Winfrey.

"Hij noemde geen namen, vertelde niet wie hem geholpen heeft en welke officials er bij betrokken waren", concludeert Fahey. Vooral de woorden van Armstrong dat er geen sprake was van oneerlijke concurrentie schoten bij de Australiër in het verkeerde keelgat. "Een goedkope manier om goed te praten wat hij heeft gedaan, hij is een bedrieger."

Als het aan Fahey ligt, zit eerherstel er voor Armstrong niet in. "Hij was fout, heeft de boel bedrogen en daar is geen enkel excuus voor. Als hij op zoek was naar bevrijding, dan is hij daar niet in geslaagd."

Travis Tygart, de chef van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, ziet de bekentenis van Armstrong juist als een stapje in de goede richting. "Vanavond heeft hij eindelijk erkend dat zijn wielercarrière was gebaseerd op een combinatie van doping en bedrog. Maar als hij echt oprecht is in zijn verlangen om zijn fouten te herstellen, dan zal hij onder ede moeten getuigen over de volledige omvang van zijn dopingactiviteiten."