Meisje (9) verliest kort geding om ontruiming huis

Een 9-jarig meisje heeft een kort geding verloren dat zij had aangespannen omdat het huis waar zij met haar moeder woont, ontruimd dreigde te worden. Het kind had zich beroepen op het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind, maar de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam ging daar niet in mee.

Moeder en dochter moeten van de bank hun huis uit, omdat de hypotheek van de woning al een jaar lang niet is betaald door de eigenaar van de woning, de ex-partner van de moeder.

De dochter beriep zich op haar kinderrechten, die onder meer inhouden dat bij maatregelen die kinderen betreffen op het gebied van huisvesting, de ontwikkeling van het kind en de levensstandaard van het kind centraal moeten staan. In het kort geding werd verder aangehaald hoe belangrijk het voor het meisje is in de woning te blijven wonen waar ze geboren is en al haar hele leven woont.

De rechtbank oordeelde echter dat de verantwoordelijkheid voor huisvesting van een kind in de eerste plaats bij de ouders liggen. De rechtbank verweet de ouders daarnaast het kind 'als schild' te gebruiken in de strijd tegen de ontruiming.