Egyptische advocaat veroordeeld in Saudi-Arabië

De Egyptische mensenrechtenadvocaat Ahmed el-Gezawi is dinsdag in Saudi-Arabië wegens drugssmokkel veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en driehonderd zweepslagen. Hij werd in april 2012 opgepakt, volgens familieleden en mensenrechtengroepen omdat hij kritiek had geleverd op de Saudische koning.

De Saudische autoriteiten bestrijden die lezing en zeggen dat El-Gezawi bij aankomst op de luchthaven van Djedda is betrapt met meer dan twintigduizend kalmeringspillen verstopt in zijn bagage. Volgens zijn medestanders heeft El-Gezawi de drugssmokkel onder druk bekend.

Een andere Egyptenaar die samen met El-Gezawi reisde werd dinsdag eveneens veroordeeld. Hij kreeg zes jaar gevangenis en vierhonderd zweepslagen.

De aanhouding van El-Gezawi leidde tot diplomatieke spanningen tussen Egypte en Saudi-Arabië toen honderden betogers de Saudische ambassade in Caïro en consulaten in andere steden belaagden en het vertrek eisten van de Saudische ambassadeur.

Onder Egyptenaren sluimert veel boosheid over de slechte behandeling die Egyptische arbeiders in het olierijke koninkrijk ten deel valt. Als advocaat heeft El-Gezawi tientallen rechtszaken aangespannen voor Egyptenaren die in Saudi-Arabië zonder opgaaf van reden of zonder rechtsgang zijn vastgezet. Een partner van El-Gezawi, Mohammed Nabil, stelde dat de zaak tegen hem politiek gemotiveerd is. "In deze zaak is absoluut geen recht gedaan. Wij vragen niet om een uitzondering. Als hij schuldig is, moet hij gestraft worden, maar hij is niet schuldig."

Nabil haalde ook uit naar de Egyptische autoriteiten, die zich te weinig voor Egyptische staatsburgers in het buitenland zouden inspannen.