Veel hoogleraren UvA ziek na diner

Een groot aantal hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam is na een diner vorige week dinsdag ziek geworden. De GGD onderzoekt hun uitwerpselen en laat ze een vragenlijst invullen om de oorzaak te achterhalen, zegt een woordvoerder. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt het voedsel.

Bij een receptie in het Maagdenhuis en een diner in Grand Hotel Krasnapolsky ter gelegenheid van de dies van de universiteit zouden zo'n driehonderd mensen zijn geweest, van wie er tweehonderd ziek werden. Zij kampen vooral met maag-darmklachten. "Het gaat met name om diarree, maar sommigen moesten ook braken", zegt de woordvoerder De klachten houden over het algemeen enkele dagen aan.

Op z'n vroegst donderdag moet duidelijk worden wat de ziektegolf heeft veroorzaakt. "Dat hangt af van hoe snel de kweekjes van de feces zich ontwikkelen."

Universiteitsblad Folia schrijft dat in Krasnapolsky onder meer rauw gehakt rundvlees op het menu stond. Dat zou bekendstaan als riskant voedsel. De cateraar die de hapjes in het maagdenhuis verzorgde, benadrukt in Folia dat alleen mensen die bij de receptie en bij het diner aanwezig waren ziek zijn geworden.

De eredoctoren die bij de verjaardag van de universiteit werden benoemd, astronaut André Kuipers en de Indiase industrieel Ratan Tata, zijn voor zover bekend niet ziek geworden.