Wegenwacht druk met vrieskou

De vrieskou van afgelopen nacht leidt zoals verwacht vanmorgen tot extra drukte bij de Wegenwacht. "Dat begint al vroeg in de ochtend, als bijvoorbeeld de mensen in Spakenburg en Volendam op pad gaan", zegt een woordvoerder van Wegenwacht van de ANWB maandag. Automobilisten die eenmaal op weg zijn hoeven geen grote files te vrezen, zegt een woordvoerder van de verkeersdienst van de ANWB. "Het is rustiger dan gebruikelijk."

Slecht onderhouden en oude accu's vallen volgens de woordvoerder als eerste door de mand. "Die hebben door de kou te weinig vermogen om de startmotor rond te draaien." Omdat het recent nog geregend heeft, kan vocht zich hebben opgehoopt in autosloten. "Als dat bevriest komen de mensen niet meer in hun auto." Verder kampen automobilisten ook met portieren die aan de randen zijn vastgevroren.

Een klassieker is de vastgevroren handrem. "De ANWB waarschuwt al sinds 1963 de auto bij vorst niet op de handrem, maar in de versnelling te zetten." Dat ontdekte de woordvoerder onlangs in een oude Kampioen, het tijdschrift van de ANWB. "De handrem is in al die tijd niet veel veranderd." Wel bestaan er tegenwoordig automatische handremmen. "Mensen doen er goed aan als ze even in hun handleiding opzoeken hoe ze die uit kunnen zetten."

Maandagochtend zijn driehonderd in plaats van de gebruikelijke 250 wegenwachten op de weg. Ook bij de alarmcentrale is meer personeel ingezet. De ANWB verwacht 5600 pechgevallen af te handelen, elfhonderd meer dan normaal.

Op de weg is het vooralsnog minder druk dan anders. De kou leidt alleen op enkele lokale wegen in het zuiden en zuidoosten tot gladheid. "Maar vanavond kan dat anders worden. Vanaf 20.00 uur wordt sneeuw verwacht. Het is wel gunstig dat die pas na de avondspits komt."