Drost wil onderzoek sterftecijfers Jansen Steur

Letselschadespecialist Yme Drost wil dat er een onderzoek komt naar het aantal sterfgevallen bij het Medisch Spectrum Twente in de tijd dat neuroloog Ernst Jansen Steur daar werkte. Volgens Drost is dat in het algemeen belang. "Het is een signaal aan artsen dat je niet zomaar wegkomt met wanpraktijken", zei hij vrijdag tegen Radio 1.

De letselschadespecialist stelt dat nog dingen onopgehelderd zijn. "Zo zijn er mensen die tegen mij zeggen: ?Mijn vader was opgenomen, hij kreeg een cocktail van medicijnen, dat herhaalde zich en weken later overleed hij. Zou dat iets met de manier van werken van Jansen Steur te maken hebben?'"

Het onderzoek zou volgens Drost een statische vergelijking moeten worden tussen de sterftecijfers in de periode van 1995 tot 2004 van patiënten van Jansen Steur en cijfers van andere neurologen in dezelfde periode. Het voorstel van de letselschadespecialist is neergelegd bij het Medisch Spectrum Twente. Daar zou het in beraad zijn genomen.

Donderdag werd bekend dat het Medisch Spectrum Twente publicaties van de omstreden neuroloog laat onderzoeken. Jansen Steur werd in 2003 ontslagen bij het Medisch Spectrum Twente vanwege een medicijnverslaving. Hij wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het ziekenhuis in Enschede jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses stelde.

De afgelopen week kwam Jansen Steur veelvuldig in het nieuws, nadat bekend werd dat hij sinds 2011 in de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn werkte. Het ziekenhuis ontsloeg hem toen zijn reputatie bekend werd.