Rutte roept op tot fatsoen op internet

Premier Mark Rutte (VVD) vindt dat discussies op internet stevig, maar wel fatsoenlijk gevoerd moeten worden. Hij heeft grote moeite met scheldpartijen en beledigende taal. Dat zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

PvdA-voorzitter Hans Spekman maakte donderdag enkele mails openbaar waarin hij bedreigd en beledigd wordt. Hij wilde hiermee de vele grove uitingen op internet aan de kaak stellen en riep op tot een 'beschavingsoffensief'.

Rutte kan zich goed vinden in wat Spekman zegt. "Voer het debat stevig, maak gebruik van humor, van understatement, van ironie, maar zoek de grens bij beschaving en fatsoen", zei de premier. "Zorg dat het debat op internet constructief is."

Ook Rutte krijgt wel eens per e-mail verwensingen op zijn bord. "Een enkele keer bel ik dan op. Dat verwachten ze dan niet en dan zeggen ze dat ze het niet zo bedoelden."

Rutte voelt niets voor het maken van nieuwe wetten om het schelden op internet een halt toe te roepen. "Zoiets los je niet op door aan een knop te draaien."