Indonesië neemt maatregelen tegen roken

Op Indonesische pakjes sigaretten komen afbeeldingen te staan die rokers moeten waarschuwen tegen de gevaren van roken. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Indonesië heeft het op een na hoogste percentage rokers ter wereld. Alleen in Rusland wordt meer gerookt.

De maatregelen werden onder druk van de tabakssector afgezwakt en steken schraal af bij de waarschuwingen tegen roken zoals die in westerse landen gebruikelijk zijn. Tabaksreclame op billboards en televisie blijft wijdverspreid evenals de sponsoring van sport- en muziekevenementen door sigarettenmerken.

Onder de wet, mogen termen als 'mild' en 'light' niet langer worden gebruikt voor tabaksproducten, omdat die misleidend zouden zijn. In een clausule staat echter dat merken die officieel staan geregistreerd daar niet mee te maken krijgen, waardoor grote bedrijven hun rookwaar gewoon op dezelfde manier kunnen blijven verkopen.

Een andere maatregel is dat foto's met de gevolgen van roken voor de gezondheid ten minste veertig procent van de voor- en achterkant van het pakje in beslag moeten nemen, minder dan in veel andere landen. De sigarettenfabrikanten hebben anderhalf jaar de tijd om de maatregelen door te voeren.

Indonesië, dat 240 miljoen inwoners telt, is de op vier na grootste producent van sigaretten ter wereld. De tabakssector in het land voerde campagne tegen de wet, onder meer door te stellen dat de nieuwe maatregelen talloze mensen hun baan zullen kosten. Miljoenen mensen werken in de Indonesische tabaksindustrie.

Zo'n 67 procent van alle Indonesische mannen boven de 15 jaar rookt. Drie procent van de vrouwen steekt geregeld een sigaret op. In Indonesië sterven volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks ongeveer tweehonderdduizend mensen aan de gevolgen van roken. Jongens van vaak nog maar 13 jaar oud raken al verslaafd aan sigaretten, die per pakje omgerekend zo'n 75 eurocent kosten.