Zorgen om uitzetting Oeigoerse asielzoeker

Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland maken zich zorgen over de uitzetting van een Oeigoerse asielzoeker. De man wordt woensdag teruggestuurd naar China. Volgens de mensenrechtenorganisaties is de kans groot dat hij bij aankomst direct wordt gevangengezet en gemarteld.

De organisaties vinden dat Nederland geen enkele Oeigoer die asiel heeft aangevraagd zou mogen uitzetten. Oeigoeren zijn een van oorsprong Turks volk dat in China wordt onderdrukt. Na opstanden in 2009 vluchten veel mensen naar omringende landen en Europa.

"Oeigoeren die terugkeren en van wie het vermoeden bestaat dat ze asiel hebben aangevraagd, worden bijna zeker gevangengenomen voor ondervragingen en lopen grote risico's op ernstige mensenrechtenschendingen", stellen de organisaties. "Ze belanden in de gevangenis of komen in werkkampen terecht waar marteling regelmatig voorkomt."

Voor zover bekend heeft alleen Zweden in de afgelopen maanden twee Oeigoeren uitgezet. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Zweden besloot daarop om voorlopig geen Oeigoeren meer uit te zetten. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaf tot nu toe geen gehoor aan een uitzetstop van Oeigoeren.