Galaxy zorgt voor recordwinst Samsung

De sterke verkopen van de Galaxy telefoons hebben elektronicafabrikant Samsung afgelopen kwartaal een recordwinst opgeleverd. Dat blijkt uit de voorlopige kwartaalcijfers die het Zuid-Koreaanse bedrijf dinsdag presenteerde.

Samsung boekte in de laatste 3 maanden van 2012 een winst van 8,8 biljoen won, zo'n 6,3 miljard euro. Dat is bijna 90 procent meer dan een jaar eerder. De omzet van 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons en televisies klom met 18 procent tot 56 biljoen won (40 miljard euro).

De opbrengsten werden vooral gestuwd door de grote vraag naar Galaxy Note en Galaxy S-telefoons. Die hielpen Samsung de introductie van de iPhone 5 van concurrent Apple te doorstaan. Samsung verkocht vorig kwartaal ongeveer 62 miljoen smartphones. Dat waren er circa 17 miljoen meer dan Apple aan de man wist te brengen.

Analisten verwachten dat Samsung ook het komende jaar de boventoon zal weten te voeren op de smartphonemarkt, die in 2013 waarschijnlijk minder sterk groeit dan vorig jaar. Het bedrijf komt naar verwachting in het voorjaar met de nieuwe Galaxy S IV.

Samsung publiceerde dinsdag geen resulaten van zijn afzonderlijke divisies. De definitieve kwartaalcijfers worden op 25 januari bekendgemaakt.

Galaxy zorgt voor recordwinst Samsung
Galaxy zorgt voor recordwinst Samsung (Foto: ANP)