[Dakar] De Rooy blijft winnen, Stacey verliest drie kwartier

Gerard de Rooy blijft imponeren tijdens de Dakar Rally 2013. De Nederlandse trucker wist vandaag ook de derde etappe op zijn naam te schrijven. Tegenvaller voor het team van De Rooy was dat Hans Stacey op maar liefst 47 minuten van De Rooy over de finish kwam vanwege problemen met de brandstoftoevoer.

De Rooy voltooide de 243 kilometer lange special in een tijd van 2:55,58 uur. Dit komt neer op een gemiddelde van 83 km/uur, waarmee hij tussen de auto's in de top tien zou eindigen, wat een geweldige prestatie is. Navigator Tom Colsoul liet weten: "Het liep perfect vandaag, geen technische mankementen, behouden en safe gereden en geen enkel navigatie probleem. Enfin, de uitslag spreekt voor zich."

De eerste vier deelnemers bleven vandaag dicht bij elkaar. Voor het eerst wist KAMAZ-rijder Nikolaev als tweede over de eindstreep te komen op 1:24 minuut van De Rooy. Miki Biosion, teamgenoot van De Rooy, reed ook vandaag weer ijzersterk en eindigde op 2,31 minuut knap als derde. Rivaal Alais Loprais eindigde als vierde op 4,43 minuut, gevolgd door Peter Versluis in zijn MAN die 6:32 minuut meer nodig had dan de IVECO Powerstar van De Rooy.

Marcel van Vliet was de derde en laatste Nederlander in de top-tien op de achtste plek. Zijn achterstand op De Rooy bedroeg 18,36 minuut. René Kuipers begint deze Dakar Rally steeds beter te rijden en noteerde vandaag de vijftiende tijd met een achterstand van 39,53 minuut. Stacey kwam uiteindelijk als negentiende over de meet op 46,59 minuut, iets waar de Brabander niet gewend aan is.

In het algemeen klassement heeft koploper De Rooy nu een voorsprong van 6,59 minuut op Loprais. Biasion volgt op 13,26 minuut. KAMAZ-kopman vinden we terug op plek vier met een achterstand van 21,44 minuut, net voor MAN-rijder Peter Versluis (28,21).