Onderzoek naar blogger Tunesië wegens publicaties

De Tunesische minister van buitenlandse zaken is door een blogger beticht van het onjuist besteden van publieke fondsen. Justitie stelt een onderzoek in naar de aantijgingen, maar de blogger, Olfa Riahi, mag het land voorlopig niet verlaten.

Volgens Riahi, die zichzelf onderzoeksjournalist noemt, heeft minister Rafik Abdessalam vorig jaar gemeenschapsgeld gebruikt om zes nachten in het Sheraton-hotel in Tunis te verblijven. Tijdens een van de nachten zou Abdessalam zijn vergezeld door een onbekende vrouw, wat weer tot geruchten over overspel heeft geleid. Abdessalam, de schoonzoon van een van de oprichters van de regeringspartij Ennahda, ontkent de aantijgingen en zegt dat de vrouw zijn nichtje is.

Riahi bracht de factuur van het verblijf in het hotel op 26 december naar buiten. Enkele dagen later publiceerde ze documenten waaruit bleek dat de Chinese regering een miljoen dollar rechtstreeks had overgemaakt naar een bankrekening van het ministerie van buitenlandse zaken. Dergelijke transacties horen normaal gesproken via het ministerie van financiën te lopen. Volgens het ministerie was het geld een vergoeding van de Chinezen voor een conferentie over de betrekkingen tussen de twee landen.

De partijsecretaris van de Conferentie voor de Republiek, een seculiere coalitiepartner van Ennahda, neemt het voor Riahi op en zegt pal te staan voor 'vrijheid van de pers en onderzoeksjournalistiek'.

Volgens het Tunesische staatspersbureau heeft de openbare aanklager 3 januari een onderzoek naar de aantijgingen van Riahi ingesteld. Als Riahi wordt veroordeeld wegens het besmeuren van een overheidsmedewerker met valse informatie kan ze twee jaar celstraf krijgen. Ze zegt zich echter geen zorgen te maken. "Ik presenteer alleen hints en sterke vermoedens, geen directe aantijgingen."

De Tunesische Vereniging voor Financiële Transparantie heeft de regering opgeroepen het geld van de overnachtingen terug te betalen.