Waterbedrijf wil kraanwater op menukaart

Kraanwater moet op de menukaart worden gezet. Qua smaak en kwaliteit doet het Nederlandse kraanwater niet onder voor het water van bekende flessenmerken, stelt het grootste waterbedrijf van Nederland Vitens zondag.

Om de horeca te overtuigen neemt Vitens dit jaar voor het eerst deel aan horecabeurs Horecava. Ook heeft het bedrijf een onderzoek laten uitvoeren door TNS Nipo.

Daaruit zou blijken dat klanten kraanwater waarderen als streekproduct. Ook zouden ze het waarderen dat er geen transport over de weg voor nodig is en het geen afvalberg van lege flessen veroorzaakt. Slechts twintig procent van de ondervraagden zou niet bereid zijn te betalen voor een karaf kraanwater.

De meerderheid wil wel betalen, maar dan moet het water wel gekoeld zijn en een extra hebben, bijvoorbeeld een schijfje citroen. Dan zouden Nederlanders die uit eten gaan ongeveer een euro overhebben voor een karafje water.

Het waterbedrijf zegt niets tegen gebotteld water te hebben, maar vindt dat klanten moeten kunnen kiezen voor kraanwater. Horecaondernemers mogen dan zelf weten of ze daar iets voor in rekening brengen. Het bedrijf werkt samen met een ander bedrijf, dat een kraanwaterkoeler met tap kan installeren en karaffen levert. Ook kan een tap voor kraanwater met bubbels worden geïnstalleerd.

De Horecava begint maandag en duurt tot en met donderdag.