'Electorale potentie D66 het grootst'

D66 heeft in een peiling van Maurice de Hond van alle partijen het grootste potentiële electoraat. Dat wil zeggen dat de optelsom van mensen die zeggen D66 te stemmen en mensen die de partij een kans op een stem geven het grootst is.

De zogenoemde totale potentie van D66 is 29 procent, goed voor 43 zetels. Daarna volgt PvdA met 26 procent. Op de derde plaats staan VVD, PVV en SP met ieder 23 procent.

De totale potentie is niet alleszeggend. Veel mensen geven meerdere partijen een kans op een stem en er kan er uiteindelijk maar een worden gekozen. Ook komt het voor dat mensen uiteindelijk op een partij stemmen die ze eerder geen kans hadden gegeven, bijvoorbeeld uit strategische overwegingen.

Uit de totale potentie blijkt hoezeer de steun voor de VVD is teruggelopen. Bij de verkiezingen haalde de partij nog 27 procent van de stemmen, terwijl het nu nog maar een potentie van 23 procent heeft. De PvdA haalde een kwart van de stemmen en heeft een potentie van een procentpunt meer: 26 procent.

In de zetelpeiling zitten alle verschuivingen deze week binnen de foutmarge. De VVD wint twee zetels om uit te komen op 23. De PvdA zakt van 26 zetels naar 25. Het CDA gaat van zestien naar vijftien.