Nederlandse Turk vermoord in Alanya

Saban GürkanIn de Turkse badplaats Alanya is deze week een Nederlandse toerist van Turkse komaf uit Haarlem doodgeschoten. Twee kennissen van hem uit Haarlem werden zwaar in elkaar getrapt.

Het slachtoffer, Saban Gürkan (35), vierde samen met Michel Glebbeeken (31) en diens vader Ton (54) een weekje vakantie. In openluchtdiscotheek Anatolia Express begonnen een paar Turken het drietal te sarren. Toen Gürkan daar wat van zei werd hij twee keer door het hart geschoten. Daarna werden Michel en zijn vader door minimaal twintig andere discobezoekers te grazen genomen. Ton Glebbeeken liep daarbij drie zware hersenbloedingen op en ligt in kritieke toestand op de intensive care van een Turks ziekenhuis. Michel werd van een 10 meter hoge heuvel naar beneden gesmeten en voor dood achter gelaten. Dat is zijn redding geweest, want hij liep niet heel ernstige verwondingen op.

De Turkse politie heeft inmiddels 22 arrestaties verricht. Het onderzoek draait nog op volle toeren. Geen van de verdachten heeft een verklaring afgelegd. Het is daarom onduidelijk of de schutter ook is aangehouden.

De gedode Gürkan laat in Haarlem een vrouw en drie kinderen na. De Turkse voetbalclub Haarlem Yildiz Spor (HYS), waar het slachtoffer fanatiek voetbalde, verkeert in diepe rouw.