'Aantal vuurwerkslachtoffers neemt toe'

De afgelopen jaarwisseling zijn meer vuurwerkslachtoffers gevallen dan een jaar geleden. Dit jaar hebben 82 van de 98 spoedeisende hulpafdelingen in het land tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 08.00 uur in totaal 637 mensen met vuurwerkletsel behandeld. Vorig jaar waren dat er 576 door alle eerste hulpafdelingen, meldt de NOS zaterdag.

De NOS vroeg alle spoedeisendehulpafdelingen cijfers te verzamelen. Uit de cijfers blijkt ook dat 27 eerstehulpafdelingen melding maken van een of meer patiënten met ernstig oogletsel. Het Oogziekenhuis in Rotterdam kreeg rond de jaarwisseling dertig mensen met oogletsel binnen.

Ook handletsel wordt veel gemeld. Sommige slachtoffers verloren een of meer vingers, vijf mensen zijn zelfs een hele hand kwijt. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie laat weten dat het aantal vuurwerkslachtoffers met zeer ernstig handletsel sterk is toegenomen. Plastisch chirurgen opereerden afgelopen oud en nieuw ruim veertig vuurwerkslachtoffers, tegenover 25 vorig jaar. De slachtoffers zijn vrijwel allemaal jongens en mannen, 45 procent is jonger dan 18 jaar.

Verder moest in Dordrecht een man plastische chirurgie ondergaan omdat zijn halve bil door vuurwerk was weggeslagen. Ook zijn dertien mensen met ernstige brandwonden doorgestuurd naar een van de brandwondencentra.

Het aantal mensen dat letsel had dat samenhing met alcoholgebruik was met 648 voorts bijna even groot als de 631 die tachtig spoedeisende hulpafdelingen vorig jaar noteerden. In totaal 152 hadden er dit jaar een ernstige alcoholvergiftiging.

Bij dertien spoedeisende hulpafdelingen is daarnaast personeel bedreigd tijdens de jaarwisseling. In de meeste gevallen ging het om schelden en dreigen, in een enkel geval was er ook even lichamelijk geweld. De ziekenhuisbewaking heeft dit veelal opgelost.