The Sun waarschuwt Argentijnse president

Het Britse dagblad The Sun heeft een paginagrote advertentie laten plaatsen in de Argentijnse krant Buenos Aires Herald. In de advertentie waarschuwt de schandaalkrant dat de Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner 'met haar handen af moet blijven' van de Falkland-eilanden.

De advertentie is een reactie op een brief van Kirchner die werd gepubliceerd in de Britse krant The Guardian. In de brief schreef ze dat Groot-Brittannië de eilanden, die door Argentinië de Malvinas worden genoemd, moet overdragen aan Argentinië.

De advertentie van The Sun was opgesteld in het Spaans en het Engels. De krant beweert dat de invasie door Argentinië van de eilanden 31 jaar geleden in strijd is met het principe van het recht op zelfbeschikking. Beweringen dat de eilanden van Argentinië zijn afgenomen, zijn volgens de krant ongegrond. De Britten zouden al sinds 1765 de soevereiniteit over de eilanden hebben.

De advertentie besluit met de tekst: "De eilanden zijn nooit bestuurd door en maakten nooit deel uit van het soevereine grondgebied van de Republiek Argentinië. Tot de bevolking van de Falkland-eilanden besluit om Argentijns te worden, blijft ze vastbesloten Brits. Namens onze miljoenen lezers en in andere woorden: BLIJF ER MET JE HANDEN VANAF!"

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag al in een verklaring dat de inwoners van de Falkland-eilanden ervoor hebben gekozen om Brits te zijn. Er wordt niet onderhandeld over de soevereiniteit van de eilanden 'totdat en tenzij de eilanders dat willen', aldus Londen.