'Ledverlichting kan museale werken aantasten'

Bepaalde soorten verf die Vincent van Gogh gebruikte voor zijn schilderijen, reageren hevig op ledlampen. Twee kleuren geel die de schilder vaak gebruikte, verkleuren soms na een paar dagen al naar bruin of olijfgroen. Dat heeft onderzoeker Letizia Monico van de universiteiten van Antwerpen en Perugia ontdekt.

Niet alle kleuren die Van Gogh gebruikte zijn onstabiel. De tint chroomgeel die hij vaak aanbracht, blijkt juist bestendig tegen verkleuring. Het lichtere citroengeel en sleutelbloemgeel in bijvoorbeeld Portret van Gauguin en Vaas met Zonnebloemen reageert hevig op ledlicht.

"Die gele verf is erg gevoelig voor groen en blauw licht. Musea belichten deze schilderijen beter niet langer met ledlampen, want die stralen veel blauw licht uit", verklaart Monico in een vrijdag vrijgegeven persbericht. De ontdekking kan gevolgen hebben voor de verlichting in musea, omdat zij steeds vaker ledverlichting gebruiken.

Coördinator van het internationale onderzoeksproject Koen Janssens raadt musea aan na te gaan welke kleursoort is gebruikt in de meesterwerken die zij tentoonstellen. "Indien nodig moeten ze de verlichting in hun museum anders aanpakken."