'Hond eten mag niet!'

Zwitserse dierenbeschermers willen dat het eten van honden- en kattenvlees verboden wordt in hun land. Ze zijn van mening dat het onvoorstelbaar is dat er tegenwoordig in Zwitserland nog huisdieren worden gegeten. Op dit moment is alleen de handel in honden- en kattenvlees illegaal. In Duitsland en Oostenrijk is ook de consumptie van dergelijk vlees al bij wet verboden.

Zwitserse politici vinden dat huisdiereigenaren zelf mogen bepalen wat ze met hun dieren doen. Ook uit culinaire hoek is er kritiek op het voorstel. Zo meent een Zwitserse boer dat gerookte hond een absolute lekkernij is.

De kritiek op de consumptie van hondenvlees lijkt volgens wetenschappelijk onderzoek hypocriet. Vaak wordt er gerefereerd aan de veronderstelde intelligentie van honden, maar de intelligentie van varkens lijkt stukken hoger te liggen. Uit onderzoek blijkt dat varkens stukken sneller en beter dan honden in staat zijn om relatief gecompliceerde taken uit te leren voeren.


Varken vs. hond

In een aantal Aziatische landen is hondenvleesconsumptie nog aan de orde van de dag. In landen als Vietnam, Zuid-Korea en China is het vlees zowel op de markt als bij de slager te vinden.

Schaaltje hond, Hanoi (bron: Wikimedia, foto: Benjamin Vander Steen)