OM: man verzon gewelddadige overval door Marokkanen

Justitie verdenkt een 24-jarige man uit Bussum ervan een gewelddadige overval door vijf Marokkanen te hebben verzonnen. Onderzocht wordt of hij een valse aangifte heeft gedaan, meldt het OM woensdag.

De man beweerde in de Gooi- en Eemlander dat hij in september na een bezoek aan een festival in Hilversum van zijn fiets werd getrapt. Daarna zou hij zijn mishandeld, gestoken met een mes en beroofd van zijn portemonnee, fiets en telefoon.

Zijn belagers zouden zijn schoenen hebben uitgetrokken, waarop hij op zijn sokken naar het politiebureau zou zijn gelopen. Na de aangifte zou hij door de agenten aan zijn lot zijn overgelaten en moest hij gewond en op zijn sokken naar huis lopen.

Toen de politie dit verhaal in de krant zag werden de systemen gecontroleerd. Daaruit bleek dat de man die nacht geen aangifte heeft gedaan. "De politie nam contact op met de man, waarna hij alsnog aangifte deed", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De politie vond geen aanwijzingen dat de man inderdaad was beroofd. De man had wel verwondingen, maar forensische experts concludeerden dat het niet waarschijnlijk is dat die door een overval komen. Justitie vermoedt dat de man zichzelf heeft verwond. De man wordt dan ook als verdachte gezien.