Aanhouding voor moord op hoogbejaarde Meppelse

Een 22-jarige man uit Meppel is woensdag aangehouden voor de moord op een 88-jarige vrouw uit zijn woonplaats in 2009. Zijn dna komt overeen met een dna-spoor in de zaak, meldt het Openbaar Ministerie woensdag. De man moest in november zijn dna afstaan omdat hij was veroordeeld voor de mishandeling van twee agenten in Meppel.

De bejaarde vrouw werd in juni 2009 levenloos, halfnaakt en deels vastgebonden gevonden in een woon- en zorgcentrum aan de Reestlaan in Meppel. Er waren geen sporen die wezen op een zedenmisdrijf.

In de zaak werd in 2010 al een grootschalig dna-onderzoek gedaan. Aan 349 mannen werd toen gevraagd genetisch materiaal af te staan. Een van hen was de nu aangehouden verdachte, maar hij weigerde destijds mee te werken aan het onderzoek.

De verdachte heeft nog geen verklaring afgelegd over wat er is gebeurd op de dag van de moord. Hij mag alleen contact met zijn advocaat hebben.

De burgemeester van Meppel, Jan Westmaas, hoopt op een doorbraak. "Ik hoop dat de nabestaanden hierdoor eindelijk rust kunnen vinden en een volgende stap kunnen zetten in hun rouwproces", schrijft hij in een reactie. "In 2009 zijn wij in Meppel heel erg geschrokken van deze zeer ernstige zaak."

Om 13.30 uur geven het OM, de burgemeester en politie een nadere toelichting.