Ruim zeshonderd aanhoudingen bij jaarwisseling

De politie heeft 616 verdachten voor overtredingen rond de jaarwisseling aangeleverd bij justitie. Van hen zijn er 113 vastgezet, meldt het Openbaar Ministerie.

Van de ruim zeshonderd verdachten worden er zeventien verdacht van mishandeling van hulpverleners of agenten, 81 zouden de hulpdiensten in de weg hebben gelopen of hebben beledigd, 202 mensen worden verdacht van geweld tegen overige personen, 158 van vandalisme en nog eens 158 van andere overtredingen.

Zeker tien mensen moeten woensdag al een taakstraf uitvoeren voor hun wangedrag tijdens de nieuwjaarsviering. Minstens zestien mensen verschijnen woensdag en donderdag voor de rechter bij zogenoemde supersnelrechtzittingen in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Midden-Nederland. Dat aantal kan nog oplopen omdat nog niet alle zaken zijn beoordeeld.

Bij strafzaken rond de jaarwisseling eist het OM boetes, taakstraffen of gevangenisstraffen die driekwart hoger liggen dan anders. Bij geweld tegen agenten, ambulancepersoneel of brandweermannen wordt de strafeis met tweehonderd procent verhoogd.