'Minder Nederlanders kopen vuurwerk'

Het aantal mensen dat vuurwerk koopt is dit jaar afgenomen tot zestien procent. Vorig jaar kocht negentien procent van de Nederlanders nog vuurwerk. Dat stelt ING maandag op basis van onderzoek.

Sinds de kredietcrisis kopen steeds minder mensen vuurwerk. In 2009 kocht nog 22 procent nog vuurwerk. De mensen die dit jaar vuurwerk kopen, geven daar gemiddeld 47 euro aan uit. Dat is hoger dan de 45 euro van vorig jaar. Drie procent van de door ING ondervraagde mensen gaf aan meer dan honderd euro uit te geven aan vuurwerk.

Vorig jaar werd er voor ongeveer zeventig miljoen euro uitgegeven aan Nederlands vuurwerk. Volgens ING zal het er om spannen of dat bedrag dit jaar gehaald wordt.

Vorige week meldde de branchevereniging van Nederlandse vuurwerkverkopers BPN nog een omzetstijging van acht procent. Volgens BPN is het prijsverschil met Duits vuurwerk kleiner geworden, waardoor Nederlanders hun vuurwerk minder vaak over de grens halen. Ook zouden consumenten enthousiast zijn over het nieuwe siervuurwerk.

Vuurwerkverkoop van start (Foto: Novum)Minder Nederlanders kopen vuurwerk (Foto: Novum)