Gouden Film voor Het Bombardement

De oorlogsfilm Het Bombardement heeft meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers weten te trekken. De film werd neergesabeld door critici, maar dat lijkt het publiek niet te storen. Het is de vijftiende Gouden Film die dit jaar is uitgereikt. Vrijdag behaalde de jeugdfilm De Groeten van Mike! nog de gouden filmstatus.

Hoofdrolspelers Jan Smit en Roos van Erkel namen samen met regisseur Ate de Jong de prijs in ontvangst. Het oorlogsdrama gaat over een Nederlandse bokser en een Duits meisje die tijdens de Tweede Wereldoorlog verliefd worden. Volgens critici dient het bombardement in Rotterdam, waar de film naar genoemd is, slechts als decor voor een clichématig liefdesverhaal.

Dit jaar zijn evenveel Gouden Films uitgereikt als vorig jaar. Voor de andere bezoekersprijzen was het een magerder jaar. Vorig jaar behaalden vijf films de platina filmstatus, voor meer dan vierhonderdduizend bezoekers. Dit jaar haalden maar drie films die status: New Kids Nitro, Mees Kees en Alles is Familie.

Geen enkele film behaalde dit jaar de diamanten filmstatus, voor een miljoen bezoekers. Vorig jaar wisten Gooische Vrouwen en New Kids Turbo een Diamanten Film te behalen.

De documentaire Over Canto is de enige film die dit jaar meer dan tienduizend bezoekers wist te trekken. Vorig jaar wisten Ouwe Hoeren en Stand van de Sterren de Kristallen Film binnen te halen.


Gouden Film voor Het Bombardement (Foto: Novum)