Postbode zwaargewond door hondenaanval

Het is een bekend cliché uit stripverhalen: de postbode die wordt aangevallen door een keffertje. Gelukkig komt hij er gewoonlijk vanaf met een stel gescheurde broekspijpen en een spiraaltje boven z'n hoofd. Een Belgische postbode heeft aan den lijve ervaren dat dat niet de werkelijkheid is.

De postbode deed zijn ronde in het Vlaamse Knokke-Heist, toen hij werd aangevallen door een ontsnapte Mastino napoletano. Voor de niet-kenners: de Mastino napoletano ofte Napolitaanse mastiff is een waakhond van gemiddeld 70 kilogram zwaar, en 80 cm hoog aan de schoft.

De bezorger had weinig in te brengen toen de hond hem van z'n fiets sleurde en op hem in begon te bijten. Hij had nog de tegenwoordigheid van geest om z'n nek te beschermen met z'n armen. Dit heeft wellicht zijn leven gered, maar de fysieke schade is nog aanzienlijk: toen de man naar het ziekenhuis werd gebracht, constateerde men talloze bijtwonden, drie open botbreuken, twee gescheurde pezen en een afgescheurde pink.

BPost, het Belgische postbedrijf, zegt de hele papiermolen in gang te zetten, zeker omdat de postbode op de openbare weg is aangevallen. Als het op privéterrein zou zijn gebeurd, had de postbode zelf de keuze gehad niet te bezorgen toen hij de agressieve hond zag.

Er is reeds aangifte gedaan, en er wordt nu een schadevergoeding gevraagd. Die zal niet gering zijn, zo zegt een woordvoerder van BPost tegen de VRT: "Dat is moreel, psychisch maar vooral fysisch en alle dagen dat de postbode arbeidsongeschikt is. Dus dat wordt een dure rekening voor de eigenaar van de hond."

De politie klaagt dat de eigenaars van de hond de ernst van de situatie niet inzien. De hond heeft al tweemaal mensen aangevallen, maar z'n baasjes weigeren de hond in te laten slapen. De buurtbewoners zijn uit angst een petitie gestart om het beestje een spuitje te geven.

Een willekeurige mastino napolitano (Foto: Lisa M. Herndon)
Een willekeurige Mastino napoletano (Foto: Lisa M. Herndon via Wikimedia)