Asscher hamert op begrotingsdiscipline

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) vindt dat het kabinet moet vasthouden aan de afspraak om het begrotingstekort niet boven de drie procent te laten uitkomen. De vicepremier sluit niet uit dat daar nieuwe bezuinigingen bijhoren, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

"Wij zijn aangesteld om te zorgen dat het land weer uit die crisis komt. Ik vind niets goedkoper dan hier nu te zeggen: Nee hoor, geen cent eraf. We zullen doen wat nodig is", zegt Asscher daarover.

Volgens Asscher kan het kabinet de teugels nu niet laten vieren en is begrotingsdiscipline nodig. "Ik vind het op orde brengen van de overheidsfinanciën niet een kwestie van: nu even niet. Als je het over vertrouwen hebt, dan gaat het ook over je schulden afbetalen. Ik heb nooit gevonden dat we per se voor Brussel moeten bezuinigen, maar we moeten zorgen dat de staatsschuld niet veel hoger wordt."

De top van de coalitie bekijkt eind januari of er nieuwe bezuinigingen nodig zijn. Asscher vindt dat als er een nieuwe snoeioperatie nodig is dat er wel meer rekening moet worden gehouden met de effecten op de ontwikkeling van de economie.


Asscher hamert op begrotingsdiscipline (Foto: Novum)