Woedende moslims demonstreren in Irak

Tienduizenden Iraakse soennieten die woedend zijn over de in hun ogen tweederangs behandeling die hun ten deel valt zijn vrijdag in diverse steden de straat opgegaan. De goed georganiseerde betogingen, die plaatshadden na het vrijdagmiddaggebed, lijken bij steeds meer soennieten weerklank te vinden.

De grootste demonstratie had plaats op een weg richting Jordanië en Syrië die door de steden Fallujah en Ramadi loopt. De steden liggen in de provincie Anbar, waar de meerderheid van de bevolking soennitisch is. In Fallujah waren duizenden mensen op de been, die borden omhoog hielden waarop vrijdag tot 'Vrijdag van Eer' werd omgedoopt. Sommigen droegen de Iraakse vlag uit de tijd van het soennitische regime van Saddam Hussein mee.

In Ramadi blokkeerde een enorme mensenmassa de doorgaande weg. Ze eisten een 'eerlijke behandeling' van de sjiitische regering in Bagdad. "Het volk heeft eisen die direct moeten worden ingewilligd door de regering in Bagdad, anders breiden de demonstraties zich naar de rest van het land uit", aldus Dhari Arkan, de plaatsvervangend gouverneur van Anbar. "Het volk kan het regime ten val brengen, zoals ook in andere landen waar de Arabische Lente plaatshad gebeurde." In de noordelijke steden Mosul, Tikrit en Samarra waren ook duizenden mensen op de been.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki waarschuwde in Bagdad dat het sektarische conflict in het land niet moet terugkeren. Hij zei dat het land dicht bij de 'donkere dagen is dat mensen werden vermoord vanwege hun naam of identiteit'. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om uit te halen naar de betogers. "Landen die op zoek zijn naar vrede, liefde en wederopbouw moeten geciviliseerde manieren kiezen om zichzelf uit te drukken. Het is niet acceptabel dat een mening wordt geuit door wegen te blokkeren, aan te moedigen tot sektarisme of te dreigen met het beginnen van een oorlog en het verdelen van Irak", aldus Al-Maliki. "In plaats daarvan moeten we praten, naar elkaar luisteren en overeenstemming bereiken om onze verschillen te overbruggen."

Vorige week werden tien lijfwachten van minister van financiën Radio al-Issawi opgepakt. Al-Issawi komt uit Anbar en is een van de hoogste soennitische regeringsfunctionarissen. De arrestaties vormden deels de aanleiding voor de betogingen. De kwestie gaat echter dieper: soennieten vrezen dat ze worden gemarginaliseerd door de overwegend sjiitische regering.