Topdrukte bij zorgverzekeringssites

Consumenten wachten dit jaar weer tot het laatste moment om over te stappen van zorgverzekering. Het aantal bezoeken en overstappers bij Independer, de Consumentenbond en Zorgkiezer is sinds de kerstdagen flink hoger. Dat blijkt vrijdag uit een rondgang van Novum Nieuws.

De Consumentenbond heeft het aantal bezoeken sinds eerste kerstdag op zijn zorgkiessite zien verdriedubbelen. Bij Independer komen vijftig procent meer consumenten langs, bij Zorgkiezer gaat het om een verdubbeling.

Het aantal mensen dat ook echt overstapt is bij Independer vier keer zo hoog als vorig jaar, bij Zorgkiezer drie keer. Beide websites verwachten een lichte stijging van het totale aantal overstappers, van ongeveer zes naar zeven procent. De Consumentenbond geeft geen voorspelling.

Om over te kunnen stappen van zorgverzekeraar moet het oude contract voor 1 januari zijn opgezegd. Uiterlijk 31 januari moet dan een nieuwe aanbieder worden gekozen.

Consumenten wachten altijd tot het laatste moment, maar dit jaar is er veel meer aandacht voor de zorgpremie door nieuwe acties en reclames van verzekeraars. Niet eerder kwamen verzekeraars zo laat nog met nieuwe kortingen. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit wijst consumenten actief op het voordeel van overstappen.

Zowel Independer als Zorgkiezer ziet dat meer mensen kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico, om zo de kosten te drukken. Het verplichte eigen risico stijgt volgend jaar ook van 220 naar 350 euro.

Ook zeggen veel mensen hun aanvullende verzekeringen op. Iemand die bovendien voor een onlineverzekering kiest en per jaar betaalt, kan tot wel achthonderd euro per jaar besparen, rekende Zorgkiezer voor. Bij een onlineverzekering moeten alle verzekeringszaken via internet worden afgehandeld.


Topdrukte bij zorgverzekeringssites (Foto: Novum)