Handelaren blij met meldpunt vuurwerkoverlast

Vuurwerkhandelaren zijn blij met het meldpunt tegen vuurwerkoverlast. Bij het meldpunt van GroenLinks zijn sinds zaterdag meer dan vijftienduizend meldingen binnengekomen, waarvan de helft over vuurwerkbommen. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) bevestigt dit hun stelling dat overlast vooral door illegaal vuurwerk komt.

"De meldingen die nu binnenkomen zijn meldingen veroorzaakt door illegaal vuurwerk", stelt de BPN. "Het legale vuurwerk wordt immers pas vanaf 28 december verkocht." Vuurwerkbommen zijn sowieso verboden.

De vereniging voelt zich door het initiatief gesterkt in hun strijd tegen illegaal vuurwerk. De BPN trekt hiermee wel een andere conclusie dan de initiatiefnemers van het meldpunt, die consumentenvuurwerk helemaal willen verbieden. "Wij willen dat in de discussie over vuurwerkoverlast beter onderscheid wordt gemaakt tussen legaal en illegaal vuurwerk", stelt een woordvoerder.

Een van de initiatiefnemers, Arno Bonte van de Rotterdamse tak van GroenLinks, vergeleek de BPN dinsdag met de wapenlobby in de Verenigde Staten. "Straks willen ze recht op vuurwerkbezit nog in de grondwet", twitterde hij. BPN neemt deze dreiging niet serieus. "Wij zijn blij met initiatief voor het meldpunt, daar houden we het bij."


Handelaren blij met meldpunt vuurwerkoverlast (Foto: Novum)