Wii U presteert beter bij launch dan PS3 en 360

Nintendo's nieuwste, Wii U, presteert uitzonderlijk goed als je de launchperiode van de eerste vier weken vergelijkt met die van Microsofts Xbox 360 en Sony's PlayStation 3. Toch begrijpt niemand de val van de aandelenwaarde.

In de eerste vier weken dat Wii U verkrijgbaar is, is de console 1,8 miljoen keer over de toonbank gegeven. Dat staat in schril contrast met de andere twee high definition consoles: Xbox 360 verkocht 940 duizend units en Sony verscheepte nog geen half miljoen PlayStation 3's in dezelfde periode.

Wii verkocht in zijn eerste vier weken ongeveer 2,07 miljoen exemplaren, wat Wii U qua populariteit ongeveer op gelijke hoogte zet als het zwiepende fenomeen dat ons tijdens het gamen aan het bewegen kreeg. Die populariteit zet hoge druk op de ketel van Nintendo, helemaal in Noord-Amerika, maar het bedrijf doet het nu beter dan ten tijde van de Wii-lancering. Toen was de console weken, zo niet maanden, uitverkocht.

In tegenstelling tot de positieve verkoopresultaten, zijn investeerders nog lang niet zo blij met Wii U, om redenen die enkel bij hen bekend zijn. Vergeleken met vorig jaar zijn de aandelenwaarde met ongeveer een kwart gedaald, ondanks de kleine succesen die Nintendo vorig jaar boekte. Mogelijk valt dit te wijten aan de negatieve uitspraken van analisten, ongeacht de goede resultaten op zowel soft- als hardwaregebied.

De toekomst ziet er echter rooskleurig uit. Nintendo heeft onlangs bekendgemaakt dat Wii U voor het einde van maart mag rekenen op ten minste 25 nieuwe spellen.