Boze Indiërs slaags met politie New Delhi

De politie in de Indiase hoofdstad New Delhi heeft zaterdag traangas en waterkanonnen ingezet tegen duizenden mensen die een mars naar de presidentiële woning probeerden te houden uit protest tegen de groepsverkrachting van een 23-jarige vrouw in een stadsbus. De politie trad hard op toen sommige demonstranten door veiligheidsbarricades probeerden te breken.

De betogers eisen de doodstraf voor de zes verdachten die zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de brute verkrachting. Ook willen ze dat de regering maatregelen neemt om misdaden tegen vrouwen tegen te gaan. V.K. Singh, gepensioneerde legerchef, voegde zich zaterdag bij de demonstranten. Hij gaf de 'politieke en bureaucratische apathie voor misdrijven tegen vrouwen' de schuld en eiste onmiddellijke hervormingen bij de politie om agenten te trainen en te bewapenen.

Onderminister van binnenlandse zaken C.P.N. Singh riep de demonstranten, onder wie veel studenten, op vreedzaam te betogen. "De regering heeft jullie gehoord en neemt de noodzakelijke stappen om de veiligheid van vrouwen te garanderen." Vrijdag kondigden de autoriteiten een grote campagne aan om vrouwen in New Delhi te beschermen.

De oppositie heeft het politieoptreden veroordeeld.