Kamer vindt Weekers onhandig

De Tweede Kamer vindt dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) voorzichtiger had moeten opereren toen in Limburg een reclamezuil met zijn afbeelding werd geplaatst, bleek donderdag tijdens het Kamerdebat over de integriteitskwestie rond Weekers. Zijn aftreden werd niet geëist.

Premier Mark Rutte (VVD) en Weekers moesten donderdag naar de Kamer komen om uitleg te geven over de kwestie die draait om de band die Weekers heeft met Jos van Rey. Die stapte onlangs op als senator en wethouder in Roermond omdat hij van fraude wordt verdacht.

Deze zomer werd op een gigantisch billboard langs de A73 een campagneposter van Weekers geplaatst. Hoewel Weekers eerst ontkende, moest hij later toegeven dat Van Rey dit had betaald. Ook de van corruptie verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol had financieel bijgedragen.

In een woensdagavond verstuurde Kamerbrief gaf Weekers toe dat hij vragen uit de media hierover 'te lichtvaardig' had afgedaan. Ook erkende hij dat hij bij van Rey had moeten doorvragen over de gift.

Alle Kamerfracties waren het er over eens dat het optreden van Weekers onhandig was. "Je moet oppassen met dit soort geldschieters", zei SP'er Ronald van Raak. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik noemde de zaak 'slecht voor het aanzien van de politiek', maar zei ook dat het Weekers 'siert dat hij het boetekleed aantrekt'.

Wel werden Weekers' uitlatingen in de media gehekeld. Deze week deed Weekers de discussie over zijn integriteit nog af als 'complottheorieën'. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vond dat ongepast. "Als er zo flodderig wordt gecommuniceerd moet je niet gek kijken als daar vragen over worden gesteld. Dat is geen complottheorie."

Coalitiepartijen VVD en PvdA namen het op voor Weekers. "Ik zie geen rokend pistool", zei PvdA-Kamerlid Ed Groot. VVD-Kamerlid Helma Neppérus zei dat het niet doorvragen naar de afkomst van de gift niet handig was, 'maar dat hij dat niet heeft gedaan betekent niet dat hij te kwader trouw is'.

Weekers en Rutte beginnen om 16.15 uur met hun beantwoording.