Meerderheid voor schrappen Zondagswet

D66 maakt werk van het schrappen van het verbod op het verstoren van de zondagsrust. Een motie die het kabinet daartoe oproept werd woensdagavond ingediend. Ook de handtekening van de VVD staat onder de motie, die gesteund wordt door PvdA en GroenLinks, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. "Laat de zondag voor iedereen zijn."

Dat de sociaalliberalen de wet uit 1953 willen schrappen, werd enkele dagen geleden al duidelijk. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wees erop dat de kwestie eigenlijk thuishoort bij zijn PvdA-collega van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Daarop werd een nieuwe motie ingediend, ditmaal met steun van de VVD.

D66 rekent op de steun van PvdA en GroenLinks. Die partijen steunden in oktober ook een voorstel dat gemeenten meer vrijheid geeft om de winkels op zondag open te laten gaan. Hiermee ontstaat een Kamermeerderheid.

De Zondagswet verbiedt het veroorzaken van 'gerucht' in de nabijheid van kerken of andere gebouwen die voor de openbare eredienst worden gebruikt. De wet legt daarbij onder meer beperkingen op aan het organiseren van 'openbare vermakelijkheden'. Ook mag op de openbare rust niet verstoord worden door 'arbeid in bedrijf of beroep'.

Kritiek van de christelijke partijen verwerpt Verhoeven. "We willen christenen niets afnemen. Iemand die op zondag een religieuze invulling aan de dag wil geven, wordt hier niet slechter van. Een gemeente kan overlast ook op andere manieren inperken." Het gaat er volgens hem om dat anderen niet worden beperkt bij wat ze op zondag willen doen.

Naar verwachting stemt de Kamer donderdagavond over de motie van D66 en VVD.