Weekers geeft schimmige financiering billboard toe

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) geeft toe dat het billboard dat tijdens de verkiezingscampagne langs de A73 was geplaatst door de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey (VVD) niet uit diens eigen zak is betaald. Dat blijkt uit een brief die Weekers woensdagavond aan de Kamer stuurde.

Weekers schrijft in de brief dat de reclamezuil met zijn beeltenis betaald zou zijn uit een 'potje' dat de van corruptie verdachte Van Rey had ingericht voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Daaraan zou 'naar verluidt' ook de eveneens van corruptie verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol hebben bijgedragen.

Vragen van de media over het billboard heeft Weekers naar eigen zeggen 'te lichtvaardig' en 'te snel' afgedaan. "Ik heb het belang van de beantwoording van deze persvragen ten onrechte onderschat."

Van Rey zou tegen Weekers hebben gezegd dat hij de drieduizend euro voor het billboard voor eigen rekening zou nemen. Campagneleider van de VVD in Limburg Ben Bremmers vermoedt dat het om een hoger bedrag gaat. Het zeil alleen al kostte waarschijnlijk drieduizend euro, zo zei hij woensdag tegen NRC. Bovendien moest voor de paal ook nog huur worden betaald. Van Pol is mede-eigenaar van de zuil.

De Kamer wil met name weten of Weekers in ruil voor de plaatsing van de zuil op enig moment iets terug heeft gedaan voor Van Rey. Het gaat daarbij met name om de keuze om het kantoor van de Belastingdienst in Roermond niet op te doeken en om een gesprek dat Van Rey had met een hoge ambtenaar van de Belastingdienst.

Van Rey wilde weten hoe hij kon voorkomen dat hij belasting moest betalen over het onderbrengen van zijn vermogen in een vennootschap. Hij moest daartoe als wethouder overgaan na een onderzoek over mogelijke belangenverstrengeling. Volgens Weekers zijn dergelijke gesprekken echter 'geen uitzondering'. Volgens hem ging het gesprek over het beleid van de Belastingdienst, niet over het specifieke geval-Van Rey.

De Tweede Kamer vergadert donderdagmiddag over de kwestie.


Weekers geeft schimmige financiering billboard toe (Foto: Novum)