Nederlandse boer in Zimbabwe neergeschoten

Een Nederlandse boer in Zimbabwe is aan de dood ontsnapt nadat hij van dichtbij in zijn gezicht was geschoten. Piet Zwanikken (50) denkt dat hij het doelwit was van een moordaanslag met de bedoeling zijn grond af te pakken.

Zwanikken, die vijftien jaar boer is, werd maandag op zijn tabaksplantage benaderd door drie mannen. Na een kort gesprek trok een van de mannen een vuurwapen en schoot. De kogel ging door Zwanikkens neus en schampte zijn wang.

Zwanikken is in een ziekenhuis in de hoofdstad Harare geopereerd aan zijn gezicht, zo meldt hij in een verklaring aan Novum Nieuws. De Nederlander krijgt in het ziekenhuis bezoek van de Nederlandse ambassade. Volgens een schriftelijke verklaring van de ambassade zijn twee verdachten van de schietpartij inmiddels gearresteerd.

De Nederlander kampt naar eigen zeggen al maanden met intimidatie. In januari kreeg hij een bevel van de overheid om zijn boerderij te verlaten. De Nederlandse ambassadeur bracht vorige week vrijdag nog een solidariteitsbezoek aan Zwanikkens plantage.

In Zimbabwe zijn de afgelopen jaren duizenden blanke boeren van hun land gegooid, soms met geweld. President Robert Mugabe begon ruim tien jaar geleden een omstreden onteigeningsprogramma.

Het is onduidelijk of het incident rond Zwanikken verband houdt met een campagne van Nederlandse boeren voor financiële compensatie van de Zimbabwaanse regering. In oktober werd bekend dat elf boeren 23 miljoen euro verlangen. De boeren verloren hun land tien jaar geleden en werden nooit gecompenseerd, ondanks toezeggingen daartoe.

De Nederlandse ambassade meldt dat zij zich bij de lokale autoriteiten inzet voor Nederlandse boeren in Zimbabwe. Volgens de ambassade worden nog ten minste twee andere boeren bedreigd met onteigening.