Poetin biedt Depardieu een Russisch paspoort aan

Gérard Depardieu is niet alleen in België welkom. De Franse acteur, die zijn geboorteland verliet vanwege het belastingklimaat, is naar eigen zeggen ook welkom in Rusland. "Poetin heeft me al een paspoort aangeboden", tekende de Franse krant Le Monde op uit Depardieus mond.

Ook in Montenegro, waar meerdere vrienden van Depardieu wonen, zou de acteur zich mogen vestigen. Depardieus verhuizing kwam hem in zijn geboorteland op veel kritiek te staan.

De 63-jarige acteur, wiens vermogen op 85 miljoen euro wordt geschat, verkaste deze maand naar België omdat hij daar minder belasting hoeft te betalen. In Frankrijk is onlangs een belasting van 75 procent voor de rijkste inwoners ingevoerd. In België betaalt Depardieu maximaal vijftig procent belasting.

Niet alleen in Frankrijk wordt Depardieu verguisd, ook in andere landen is verontwaardigd gereageerd. Zo liet SP-leider Emile Roemer eerder deze week weten dat de acteur wat hem betreft niet naar Nederland hoeft te komen. "Hij moet mooi daar blijven. Het is natuurlijk van de zotte wat hij gedaan heeft."