Stichting luidt noodklok over jeugdzorg

De archieven van jeugdzorg zijn slecht toegankelijk en worden te snel vernietigd. Dossiers zijn daardoor nauwelijks terug te vinden. Dat meldt de Stichting Steunfonds Pro Juventute Nederland na berichtgeving hierover woensdag in Trouw.

Deskundigen vrezen dat de problemen alleen maar groter worden als jeugdzorg in 2014 niet meer bij de provincies maar bij de gemeenten wordt ondergebracht. Daardoor raken vermoedelijk nog meer dossiers op drift.

Dossiers raken nu vaak zoek doordat jeugdinstellingen met elkaar fuseren of worden opgeheven. Ook wordt informatie dikwijls gewist als een kind wordt overgeplaatst. Doorgaans begint elke hulpverlener z'n eigen dossier.

Voorzitter van Pro Juventute Ineke van der Zande zegt geschrokken te zijn van de resultaten. Volgens haar is er nu een duidelijke structuur nodig. Zo moeten jeugddossiers voortaan bewaard worden in een centraal archief en moeten de bewaartermijnen drastisch worden verlengd. "De minister van VWS is verantwoordelijk voor het stelsel en moet hierop toezien", aldus Van der Zande in een reactie.

De papieren chaos is vooral lastig voor volwassenen die als kind onder jeugdzorg vielen en nu opheldering willen over hun eigen achtergrond. Nu belanden dossiers gemiddeld al na vijftien jaar in de papierversnipperaar.