Tweede Kamer herziet 1040-urennorm

De Tweede Kamer wil af van de huidige 1040-urennorm voor het voortgezet onderwijs. Het kabinet moet de huidige norm voor volgend jaar mei herzien. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een motie van Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66) van deze strekking. Hij kondigde een week geleden al aan dat hij een meerderheid had voor het voorstel.

In de herziene versie moet meer ruimte komen voor 'maatwerk voor leerlingen'. De 1040-urennorm zou namelijk niet leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Er zou met deze norm slechts beperkte ruimte zijn om om te gaan met verschillen tussen leerlingen.

Met een herziening van de norm zouden scholen meer ruimte moeten krijgen om te beslissen over het aantal uren onderwijs. Daarbij leggen zij verantwoording af aan de ouders en leerlingen over de invulling van deze uren.

In het regeerakkoord hadden VVD en PvdA al afgesproken dat de 1040-urennorm wordt 'gemoderniseerd'. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) reageerde vorgie week opgetogen op het nakende einde van de norm.