Lenie 't Hart weer op weg naar bultrug

Dierenactiviste Lenie 't Hart is zondagochtend opnieuw op weg naar de bultrug die woensdag strandde op een zandplaat in de Waddenzee. Verschillende organisaties willen zondag samen proberen de bultrug vlot te trekken. Medewerkers van de zeehondencrèche van 't Hart waren rond 07.30 uur met een rubberboot onderweg om na te gaan of de bultrug nog leeft.

De gemeente Texel heeft de locatie waar de bultrug ligt verboden gebied verklaard. Zolang die noodverordening niet wordt ingetrokken, wordt volgens 't Hart geen actie ondernomen.

"Er staan twee bergingsschepen klaar. Die zijn van bedrijven die daar gewoon de kost mee moeten verdienen en zich gratis voor ons inspannen. Als hun schepen in beslag worden genomen, kunnen ze de zaak wel sluiten. Het is niet zo dat ze zich net als Greenpeace een inbeslagname kunnen veroorloven", legt 't Hart uit. Zaterdag gaf ze nog aan dat mogelijk ondanks een verbod actie wordt ondernomen.

De activiste heeft zaterdag rond 23.30 uur nog gebeld met burgemeester van Texel Francine Giskes (D66) gebeld om te vragen de noodverordening in te trekken. "Maar het was al een beetje laat en dus hing ze op."

't Hart had eerder onder meer contact met D66-leider Alexander Pechtold om Giskes ertoe te bewegen het gebiedsverbod in te trekken. Volgens 't Hart kan het dier binnen anderhalf uur worden vrijgemaakt door een geul te graven. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij stelde zaterdag dat al te hebben geprobeerd, zonder resultaat.

Vrijdagavond werd een dodelijk slaapmiddel toegediend. Twee dierenartsen hadden volgens de gemeente geconcludeerd dat het dier ondraaglijk leed. De bultrug bleek zaterdag nog altijd te leven. Naast de zeehondencrèche vinden onder meer Sea Shepherd en leider van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme dat het dier moet worden gered.