Lenie 't Hart kondigt reddingspoging bultrug aan

Lenie 't Hart weigert de bij Texel gestrande bultrug op te geven. Ze is laaiend op de gemeente Texel en het ministerie van Economische Zaken, die de bultrug geen kans zouden willen geven. Ze sluit niet uit dat vrijwilligers zondagochtend een reddingspoging ondernemen, noodverordening of niet.

't Hart heeft onder meer contact gehad met D66-leider Alexander Pechtold om via hem burgemeester van Texel Francine Giskes (ook D66) ertoe te bewegen het gebiedsverbod in te trekken. De gemeente laat even later echter weten dat de gebiedsverordening van kracht blijft. "Onbevoegden worden tegengehouden."

Mocht er alsnog groen licht komen van de gemeente, dan wordt vanuit Rederij Noordgat op Terschelling bij hoogwater een poging ondernomen het dier te redden, zo vertelt 't Hart. De 71-jarige gaat dan zelf ook aan boord. Blijft de gemeente weigeren, dan staan anderen klaar. Die zouden zich volgens haar weinig aantrekken van een gebiedsverbod.

Volgens 't Hart is het 'fout gegaan' omdat de gemeente gebruikmaakt van 'verkeerde experts'. "En daar is de bultrug de dupe van geworden." Als onder de bultrug een geul kan worden gemaakt, kan het dier weer drijven en zou hij 'binnen anderhalf uur' vrijgemaakt kunnen worden. "Maar nu praten ze alleen maar over doodmaken."

De bultrug strandde woensdag op een zandplaat bij Texel. Diverse reddingspogingen mislukten. Vrijdagavond werd een dodelijk slaapmiddel toegediend, tot woede van dierenactivisten, maar het dier leeft zaterdagavond nog altijd. Bekeken wordt of een tweede euthanasiepoging kan worden gewaagd. Het ministerie heeft daarvoor toestemming gegeven.