'Gratie voor Alan Turing'

Een groep prominente Britse wetenschappers heeft in een open brief aan premier Cameron van het Verenigde Koninkrijk een oproep gedaan de briljante wetenschapper Alan Turing postuum gratie te verlenen.

De groep, waaronder prominenten als Stephen Hawking, de koninklijke astronoom Lord Rees, en barones Trumpington, die nog met Turing samenwerkte, schrijven in een open brief naar de Telegraph: "We dringen er bij de premier op aan dat deze Britse held vergeven wordt, een man aan wie we als land zoveel te danken hebben en wiens pionierswerk in de computerwetenschappen zelfs vandaag nog relevant is."

Turing werd in 1952 veroordeeld wegens onfatsoenlijkheid, omdat hij een homoseksuele relatie had. Als straf moest hij hormonale behandeling ondergaan om zijn libido te doen verminderen. Hoogstwaarschijnlijk hebben de gevolgen van deze behandeling hem later gedreven tot zelfmoord. Hij at op 7 juni 1954 een vergiftigde appel.

Wetenschappers beschouwen Turing als een van de grondleggers van de moderne computer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij in de befaamde cryptografieafdeling in Bletchley Park. Daar kraakte zijn team de code van de Duitse Enigma-codeermachine, waardoor de oorlog waarschijnlijk verkort werd. Dit maakte hem tot een internationale held.

In 2009 bood toenmalig premier Gordon Brown excuses aan aan Turing, maar tot gratie kwam het nooit. Andere verzoeken werden afgewezen, de laatste in februari van dit jaar. Lord McNally, de minister van Justitie, gaf toe dat de zaak 'schokkend' was, maar hij zei ook dat een pardon 'niet passend is, omdat Alan Turing rechtmatig veroordeeld werd wegens iets dat toen een misdaad was'.