Egypte houdt omstreden referendum grondwet

 Ruim 50 miljoen Egyptenaren kunnen zaterdag of op de 22e december in een referendum een ontwerpgrondwet goed- of afkeuren. Het ontwerp is omstreden omdat president Mohamed Morsi, afkomstig uit de conservatieve Moslim Broederschap, het gehaast heeft laten opstellen door zijn aanhang. Tegenstanders van de politieke ambities van de broederschap, onder wie christenen, seculieren en liberalen, zien in het project een schaamteloze poging van Morsi zijn macht als een nieuwe dictator te verankeren.

 Morsi heeft beklemtoond dat hij haast met de wetgeving heeft omdat de rechterlijke macht hem steeds dwarsboomt. Hij zegt anders niet de "hervormingen waar de revolutie vorig jaar op aanstuurde", te kunnen doorvoeren.

De democratische hervormingen die de revolutie van vorig jaar zou wensen, zijn moeilijk terug te vinden in het ontwerp. Die lijkt sprekend op de vorige grondwet uit het regime van Mubarak (1981-2011). De president blijft erg machtig, het staatsapparaat log en de militairen, de belangrijkste pijlers van Mubarak, worden expliciet met rust gelaten. De extremistische islamisten van de partij al-Nour, die meesurfen op het succes van de broederschap, vinden het ontwerp echter onislamitisch. Daarmee is het voor Morsi niet zeker dat het referendum een 'ja' oplevert.

Egypte houdt omstreden referendum grondwet
Egypte houdt omstreden referendum grondwet (Foto: ANP)