VS sturen Patriots en troepen naar Turkije

De Verenigde Staten leveren Turkije Patriot-raketten en vierhonderd militairen om het land te verdedigen tegen potentiële raketbeschietingen vanuit Syrië. Dat heeft het Pentagon vrijdag meegedeeld.

De vierhonderd militairen zullen twee Patriot-batterijen bedienen die op nog onbekende locaties langs de Turkse grens worden opgesteld.

Nederland stuurt eveneens twee Patriot-raketverdedigingssystemen, plus 360 militairen, naar Turkije. Die moeten eind januari operationeel zijn. Ook Duitsland stuurt Patriots ter verdediging van Turks grondgebied. Berlijn stuurt vierhonderd militairen mee om de raketbatterijen te bemannen. De Duitse Bondsdag stemt naar verwachting vrijdag officieel in met de inzet van de Patriots.

De NAVO ging 30 november akkoord met het Turkse verzoek om Patriots. De afgelopen maanden zijn een aantal keer artilleriegranaten en mortieren vanuit Syrië in Turkije terechtgekomen. Ankara is bezorgd dat de Syrische president Assad, nu de rebellen in Syrië steeds meer overwinningen boeken, wanhopig genoeg zal worden om chemische wapens in te zetten.