The Voice-kandidaten zijn klaar voor finale

Wordt Leona Philippo, Johannes Rypma, Ivar Oosterloo óf Floortje Smit de winnaar van The Voice of Holland 2012? Doordat kandidaten Barbara en Sandra de strijd hebben moeten verlaten lijkt de strijd om wie de winst vanavond binnen haalt weer helemaal open te liggen.

Ook de finalisten zelf durven niet aan te geven wie de meeste kans heeft het programma te winnen. Ivar vraagt zich af wat de stemmers van de afgevallen topfavorieten zullen gaan stemmen. "Hebben zij nu een andere favoriet of stemmen ze niet meer? De finale-uitslag is nu minder te voorspellen dan ooit tevoren", aldus de Haarlemse finalist in de Telegraaf vandaag.

Leona lijkt het meest kans te maken op de winst nadat ze vorige week topfavoriet Sandra uit het programma wist te knikkeren. Na de 4 nummer 1-hits van Sandra is Leona deze week de tweede kandidaat die dit seizoen de eerste plaats in de single top 100 weet te behalen. Elk verkochte single telt hierbij als twee stemmen voor de finale.

Maar ook Johannes heeft een grote kans op de winst. De Fries kon de afgelopen weken op ruim 80% van de stemmen binnen het team van Nick en Simon rekenen. Eric van Tijn, muziekkenner en achter de schermen meewerkend aan The Voice, verwacht dat Johannes hoge ogen zal scoren en verwacht dat het nog een heftige strijd tussen Leona en Johannes zal worden.

Outsiders in deze strijd zijn Floortje en Ivar. Floortje deed al eerder mee aan de talentenjacht Idols. Hier behaalde ze mede door stemproblemen de tweede plaats achter winnares Raffaëla. Ook dit jaar kampte de zangeres stemproblemen, waarvan ze pas eind deze week van is hersteld. Coach VanVelzen geeft zijn kandidaat een grote kans op de winst. "Ze zingt prachtig, is een professional die keihard werkt en bovendien een leuk mens."

Ivar is misschien wel de grootste verrassing onder de finalisten. Vorige week wist hij vriend en vijand te verbazen met zijn performance. Hierdoor wist hij favoriete Barbara te verslaan binnen team Marco. De zanger zet hoog in op een carriere binnen de muziek. Vlak na zijn audtie raakte hij arbeidsongeschikt door een ongelukje in de metaalfabriek.

Tijdens de finale zullen de finalisten vier nummers te gehoren brengen. Een nummer met z'n vieren, in duet met de eigen coach, het auditienummer van de finalist en een duet met een bekende artiest. Voor dit laatste zullen songfestvalwinnares Loreen en de Nederlandse band Racoon hun opwachting maken.

Om de finale was nog het een en ander te doen. Ex-Idolsjurylid Henkjan Smits suggureerde afgelopen woensdag op Radio 1 dat de show doorgestoken kaart is. Sandra zou de finale niet mogen behalen om zo de finale spannend te houden. The Voice-producent John de Mol dreigde hierop in de Coen & Sander Show op 3FM Smits voor de rechter te slepen. "Als het inderdaad zo is dat hij letterlijk zegt dat ik de boel manipuleer, heeft hij morgen een brief van de advocaat in zijn bus." Inmiddels heeft Henkjan via Facebook laten weten: "Ik was me als jurylid van andere talentenjachten soms bewust van mijn invloed op de mening van de kijker met mijn oordeel. Daar refereerde ik aan toen ik het over manipulatie had. Mijn woordkeuze was daar ongelukkig."

Wie de finale zal winnen wordt vanavond duidelijk tijdens de 2,5 uur durende show. Op het FOK!forum lopen de meningen en verwachtingen flink uiteen. Johannes en Leona lijken hierbij favoriet te zijn. Ook wordt er gehoopt op een tweede plaats voor Floortje om "de traditie in stand te houden". De show is vanaf 20:30uur te zien op RTL4.