Consument wil tandarts en fysio in basispakket

Consumenten willen dat een bezoek aan de tandarts en de fysiotherapeut wordt vergoed onder de basiszorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel).

Van de zesduizend ondervraagde consumenten geeft rond de 85 procent aan de tandarts en het fysiotherapeut in het basispakket te willen. Sinds de invoering van de basiszorgverzekering in 2006 heeft de tandarts hier nooit onder gevallen. Fysiotherapie is dit jaar juist versoberd.

Consumenten kunnen vanaf volgend jaar geen rollator meer declareren bij hun zorgverzekeraar. Net iets meer dan de helft van de ondervraagden is het daar mee eens. Dieetadvies wordt juist weer teruggestopt in het basispakket. Een kwart van de ondervraagden kan zich daarin vinden.

Slechts vijftien procent wil dat hulp met stoppen met roken weer onder de dekking van de basiszorgverzekering komt te vallen. Geestelijke gezondheidszorg vindt men belangrijker: daarvan vindt 59 procent dat dit onder het basispakket moet vallen.

Volgens het Nivel is het belangrijk dat consumenten worden betrokken bij de samenstelling van het zorgpakket, om de solidariteit van het zorgstelsel te behouden. "Als veel mensen het idee hebben dat ze veel moeten betalen voor zorg die volgens hen helemaal niet in het basispakket thuishoort, komt de houdbaarheid van ons zorgstelsel onder druk te staan", meent onderzoeker Judith de Jong. "Dit kan tot gevolg hebben dat mensen af willen van een verplicht basispakket."