Reddingspoging bultrug mislukt

De walvis die woensdag op een zandplaat in de Waddenzee strandde, is niet meer te redden. Volgens natuurcentrum Ecomare is het beest te zwak en is op oordeel van experts besloten de bultrug op te geven.

Reddingswerkers hadden donderdagochtend nog hoop om de bultrug naar dieper water te kunnen slepen. De ruim twaalf meter lange walvis had de nacht overleefd en lag nog gedeeltelijk onder water. Later lag het beest toch helemaal droog en was er geen redden meer aan. De conditie van de walvis ging hard achteruit.

In overleg met walvisdeskundigen en een dierenarts van het Dolfinarium in Harderwijk werd besloten om de reddingsactie af te blazen. De toestand van het dier bleek nog slechter dan het er van een afstand uit zag.

"Een stressvolle actie met zwaar materieel zou in dit geval geen enkele zin meer hebben gehad", aldus Ecomare in een verklaring. "Het was een moeilijke beslissing, maar het is in dit geval wel in het belang van het dier om het in rust te laten sterven." Of het beest later nog wordt weggehaald, is nog niet bekend.

Update: 23.24 uur
Een alsnog op touw gezette reddingspoging is mislukt, schrijft de NOS. Deze was gestart omdat de bultrug bij inspectie in de namiddag levendiger bleek dan aanvankelijk gedacht. Tijdens de reddingsactie schoot het om de walvis gespannen net echter los, en raakte uiteindelijk ook de brandstof van de assisterende helikopter op. Al met al verliep door de tegenslagen de door de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij gestelde deadline van 21.00 uur, het tijdstip waarna de waterstand te laag wordt. De stichting Ecomare probeert het beest nu de nacht door te helpen in afwachting van een nieuwe reddingspoging rond 07.00 uur morgenochtend.