Tientallen niet-integere ambtenaren ontslagen

Vorig jaar is 532 keer een onderzoek ingesteld naar integriteitsschendingen door ambtenaren. Die hebben in 66 gevallen geleid tot strafontslag. In 29 gevallen is aangifte gedaan. Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport over de integriteit van het openbaar bestuur.

Naar integriteitsschendingen door bestuurders en volksvertegenwoordigers is vorig jaar acht keer een onderzoek ingesteld, staat ook in het rapport. Vijf politici zijn opgestapt. Eenmaal is aangifte gedaan.

De onderzoeken naar ambtenaren vonden plaats bij tien ministeries, vijftig gemeentes, zes provincies en twee waterschappen. De meeste gevallen deden zich voor bij de rijksoverheid. Een volledig beeld bieden de cijfers niet, melden de onderzoekers, doordat niet alle overheden complete gegevens konden leveren.

Bijna de helft van de griffiers van provincies en gemeenten heeft meegemaakt dat politici misbruik maakten van informatie of het woord voerden over zaken waarbij een persoonlijk belang speelde. Veertig procent heeft gezien dat nevenfuncties niet worden opgegeven. Provinciegriffiers zien relatief vaak dat declaraties niet kloppen. De griffiers ondernemen niet altijd actie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat twee derde van ambtenaren en politici een positief beeld heeft van de integriteit in de eigen organisatie. Een op de tien vindt echter de werkhouding van collega's niet integer. Leidinggevenden vinden vrijwel allemaal dat zij een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van integriteit. Slechts veertig procent van hun ondergeschikten is het daarmee eens.

De afgelopen tijd haalden verschillende affaires rond niet-integere bestuurders het nieuws. Zo wordt de voormalige Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) vervolgd wegens omkoping en witwassen. De afgetreden Limburgse wethouder Jos van Rey (VVD) wordt verdacht van corruptie. Vorige week nog trad staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) af wegens verkeerde declaraties.

Het onderzoek, de Monitor Integriteit Openbaar Bestuur 2012, is uitgevoerd door het kenniscentrum CAOP. De onderzoekers zeggen dat de overheden meer moeten doen aan integriteitsbeleid.