OM eist drie jaar om fraude door 'imam'

Justitie heeft woensdag tegen voormalig islamitisch verzorger Abdullah Haselhoef drie jaar cel geëist voor fraude met kinderopvangtoeslag voor werkende ouders. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdag.

De 44-jarige Haselhoef heeft volgens justitie tussen 2006 en 2009 met zijn gastouderbureau Family House in Den Haag toeslagen aangevraagd voor het opvangen van kinderen, terwijl de ouders geen werk hadden. Ook meldde hij gastouders aan die helemaal geen opvang verzorgden. Verder werden kinderen veel minder of helemaal niet opgevangen terwijl dit wel werd aangegeven.

Op die manier zou Haselhoef onterecht 2,2 miljoen euro hebben binnengeharkt. Daarvan zou hij een miljoen euro in eigen zak hebben gestoken. Ook zou hij hebben gefraudeerd met arbeidsovereenkomsten en salarisspecificaties. Omdat justitie de schade op hem wil verhalen, is eerder al beslag op zijn panden gelegd.

Haselhoef was eerder islamitisch geestelijk verzorger in ziekenhuizen en kreeg na de aanslagen van 11 september 2001 bekendheid als officieuze woordvoerder van de Nederlandse moslimgemeenschap. Nadat hij had gezegd dat praktiserende homoseksuelen volgens de Koran de doodstraf moeten krijgen als ze worden betrapt, ontstond veel commotie. Hij bood hier later zijn excuses voor aan.

Haselhoef werd in 2006 voorzitter van de Nederlands Moslim Raad, maar werd een jaar later opgevolgd. Hij verhuisde toen vanwege pesterijen vanuit het Zeeuwse Krabbendijke naar Duitsland. Daar werd hij in februari vorig jaar aangehouden.